Jó napot kívánok! Danó Roland vagyok Borsodnádasdról, itt nyaralunk Pálkövén, és interjút szeretnék készíteni. Tudna nekem segíteni ebben?

Igen. Először is bemutatkozom. Kántás Vince vagyok, én voltam az első szabadon választott polgármestere Tihanynak. Ezt a címet már nem veheti el tőlem senki.

Kérem, meséljen nekem erről a helyről!

Hát ez a hely egy falu, de ahhoz képest elég nagy, mivel jelentős az idegenforgalom. Egyébként Tihany 1400 lakosú, de télen csend van. Ez a csendje egyébként a nevében is benne van. Tihany ugyanis azt jelenti szlávul, hogy csend. És ez egy félsziget. Földrajzilag van két érdekes tó, a Külső-tó és a Belső-tó, amiket valójában egy kilométer szárazföld választ el a Balatontól. Régen ez egy parasztfalu volt, de mostanra már átalakult, mivel nagyon sok üdülő van itt.

És hány éves tetszik lenni?

Mégis menyit gondolsz?

Hát, hatvanöt-hetven?

Jaj, Istenem, hát hetvenhárom leszek augusztusban.

Milyen hírességet tud még mondani?

Hát, a levenduláról híres a falu. Meg halászfalu volt ez régen. Ja és a visszhangdombról a visszhang régen tizenhatszor hallatszott vissza, ma viszont már nem hallatszik vissza, mert be van építve a domb. Aztán itt van az apátság, amit még I. András király alapított 1055-ben.

Köszönöm szépen, és örülök, hogy találkoztunk. Köszönöm, hogy lehetőséget adott és nyilatkozott nekünk.

Bármikor szívesen látlak benneteket, mert Szent István király azt mondta: minden vendéget fogadjunk és tiszteljünk!

Danó Roland