Interjú Tihany első polgármesterével

Jó napot kívánok! Danó Roland vagyok Borsodnádasdról, itt nyaralunk Pálkövén, és interjút szeretnék készíteni. Tudna nekem segíteni ebben?

Igen. Először is bemutatkozom. Kántás Vince vagyok, én voltam az első szabadon választott polgármestere Tihanynak. Ezt a címet már nem veheti el tőlem senki.

Kérem, meséljen nekem erről a helyről!

Hát ez a hely egy falu, de ahhoz képest elég nagy, mivel jelentős az idegenforgalom. Egyébként Tihany 1400 lakosú, de télen csend van. Ez a csendje egyébként a nevében is benne van. Tihany ugyanis azt jelenti szlávul, hogy csend. És ez egy félsziget. Földrajzilag van két érdekes tó, a Külső-tó és a Belső-tó, amiket valójában egy kilométer szárazföld választ el a Balatontól. Régen ez egy parasztfalu volt, de mostanra már átalakult, mivel nagyon sok üdülő van itt.

És hány éves tetszik lenni?

Mégis menyit gondolsz?

Hát, hatvanöt-hetven?

Jaj, Istenem, hát hetvenhárom leszek augusztusban.

Milyen hírességet tud még mondani?

Hát, a levenduláról híres a falu. Meg halászfalu volt ez régen. Ja és a visszhangdombról a visszhang régen tizenhatszor hallatszott vissza, ma viszont már nem hallatszik vissza, mert be van építve a domb. Aztán itt van az apátság, amit még I. András király alapított 1055-ben.

Köszönöm szépen, és örülök, hogy találkoztunk. Köszönöm, hogy lehetőséget adott és nyilatkozott nekünk.

Bármikor szívesen látlak benneteket, mert Szent István király azt mondta: minden vendéget fogadjunk és tiszteljünk!

Danó Roland

0 Tovább

Hajókázás a Balatonon

Reggel 7:15-kor felkeltünk, megreggeliztünk és elmentünk kirándulni Tihanyba és Zánkára.

Láttunk szép lovakat és templomot, ami lassan 1000 éves lesz. A templomtól pár méterre volt egy rész, ahol ha régen kiabáltak, 12-szer hallották vissza, de mivel házakat építettek a dombra, így elveszett a visszhang. Aztán nagyon sokat gyalogoltunk, de megérte, mert szép volt a látvány.

Zánkán strandoltunk, mindenki nagyon jól érezte magát. Majd később elmentünk hajókázni. Ez egy különleges élmény volt, mert a legtöbben most hajókáztak először életükben. Volt köztünk olyan is, akinek hányingere volt.

Visszatérve a partra, elmentünk ebédelni. Volt, aki lángost evett, és volt, aki hamburgert. Mikor mindenki megebédelt, hazamentünk és csapatokat alakítottunk. Volt, aki focizott, volt aki röpizett, és volt, aki zenélt.

Ezekkel a programokkal telt el a napunk. Nagyon izgalmas és felejthetetlen nap volt számunkra.

ÉS MOST MINDENKI HAPPY :)

Baranyi Patrícia és Kótai Gabriella

0 Tovább

A tihanyi kirándulás

Reggeli után elindultunk a táborból a busszal. Még akkor lehetett választanunk, hogy hová menjünk kirándulni, amikor a kazincbarcikai uszodában voltunk úszásoktatáson. És mindenki egyhangúan Tihanyra szavazott, mert mindenkinek az tetszett a legjobban.

Amikor megérkeztünk Tihanyba, nem mindenki egy helyen szállt le. Az én csoportomat a partnál tették ki.

Utána a tanárokkal és a többiekkel elindultunk a Tihanyi apátsághoz. Nagyon hosszú volt az út, de attól még jó volt. És mikor megérkeztünk, nagyon szép volt a kilátás: sok hajó volt meg szörfösök. És a templomnak gyönyörű tornyai és szobrai voltak.

Utána meg elmentünk a tihanyi strandra. Az elején nem mindenki mert belemenni a hideg vízbe. De a végén, amikor a bőrünk megszokta már azt a hőmérsékletet, akkor pont klassz volt.

Mindenki jól érezte magát, de utána már mennünk kellett, mert indult a hajó. Mondjuk nekem jobban tetszett a hajózás, mint a strandolás, mert a hajóról szebb volt a kilátás.

Amikor a hajózásnak is vége lett, akkor elmentünk kajálni. Nem mindenki evett egyformát. Volt, aki hamburgert evett, és volt, aki lángost.

Utána elindultunk a busszal, visszajöttünk a táborba, majd lepihent mindenki. Én is nagyon elfáradtam a kiránduláson. Amikor visszaértünk, elmentem pihenni a szobánkba. Egészen a vacsoráig aludtam.

Németh Andrea

0 Tovább

Pestiek és borsodiak focimeccse a Balatonnál

Danó Roland vagyok Borsodnádasdról, és szeretnénk önnel egy interjút készíteni. Meg tetszik engedni?

Igen persze. Először is bemutatkozom: Szabó Zoltán vagyok, a fővárosi kilencedik kerületi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.

Milyennek tetszik gondolni a csapatát?

Hát, rosszat nem mondhatok, mert ha azt mondanék, akkor nem lennénk jó csoportvezető.

És az ellenfelet milyennek tartja?

Nagyon jónak tartom, főleg hogy tudomásom szerint van köztük egy NB III-as focista. Úgyhogy eléggé viszi a prímet, de reméljük, hogy a meccs végére jobbak leszünk.

Sokan tetszenek nyaralni itt a Balatonon?

Igen 68 fő. 10 felnőtt van és 58 gyerek.

Köszönöm az interjút, további jó üdülést!

0 Tovább

Második nap a Balatonon

Reggel felkeltünk és elkezdődött a szobatisztasági verseny.

Utána elmentünk reggelizni, és kezdődött a vetélkedő. Mindenki nagyon ügyes volt, jó helyezést értünk el.

Azután találkoztunk a pesti táborozókkal, nekik ez már az utolsó napjuk volt, ezért bulit tartottak, és minket is meghívtak a bulijukba. És még táncverseny is volt közöttünk, nagyon jól éreztük magunkat velük.

Majd elmentünk ebédelni, az ebéd után pedig a pesti táborosok megleptek minket egy kis előadással, ami nagyon jó volt, örültünk neki!

Baranyi Patrícia - Oláh Dávid

0 Tovább

Indul a Bala-tanodai nyár!


Elindultam táborozni a Balatonra egy hétre a többi tanodás társaimmal.

Én ennek a táborozásnak nagyon megörültem! Nagyon nehezen hagytam el szeretett hazámat és családomat. Az utazáskor a buszon még nagyon szomorú voltam, de végül sokat barátkoztam és már ez első nap jó barátokat szereztem. Nagyon kifáradtam az utazásban, mert fárasztó volt az út.  Az első napon szép csodálatos helyre mentünk, ez volt a Balaton partja.

Nagy élmény derült fel bennem, de szerintem a társaimban is felderült ez az érzés.

Most már tudom, hogy megérte eljönni erre a szép helyre!

Baranyi Patrícia - Oláh Dávid

0 Tovább

Fergeteges táncverseny

Ma délelőtt kihívtak minket egy táncversenyre a pestiek. Azt szerették volna, ha kiderül, ki tud jobban táncolni: a pestiek vagy a borsodiak.

A verseny során cigány és latin zenék szóltak. Egy zenére többen is táncoltak. A körben álló közönség döntötte el tapssal, füttyel, sikítozással, hogy ki az ügyesebb. Több korosztály is képviseltette magát a kisebbektől a nagyobbakig.

Végül egy döntetlenben egyeztek meg a felek, és abban maradtak, hogy este 8 órakor újra találkoznak, és eldöntik, ki a jobb. Ez a táncverseny késő estig fog tartani.

Szerintem mindkét csoport tagjai nagyon jól tudnak táncolni. Nagyon jó volt a társaság és a hangulat – a pestiek nagyon jófejek voltak. És nem tudnék dönteni, ki a jobb.

Rontó Roberta

0 Tovább

Balatanodai nyár

blogavatar

Ózd kistérségi diákok vagyunk. A Dr. Ámbédkar Iskola tanodaprogramjának résztvevőiként idén nyáron hét turnusban táborozunk Pálkövén. A blogon az élményeinket osztjuk meg.

Legfrissebb bejegyzések

2012.08.29.
2012.08.29.
2012.08.20.
2012.08.20.

Utolsó kommentek